Resepi Inti Dumpling

Tadi dah update Resepi Kulit Dumpling kan. now update initi dia pula.

1 Pound isi ayam. (Saya buat banyak sebab kentang ada sikit je masa tu.huhu)(Dipotong dadu/diblend)saya potong dadu je

2 Biji kentang (Nak buat lebih lagi sodap)

1 Biji Bawang Besar(Dipotong dadu)

3 Biji Bawang Putih (Dihiris nipis)

1 Sudu kecil gula

1 sudu besar sesame oil

2 sudu kecil kicap/soy sauce

2 sudu kecil garam

1 cawan tauhu.

3 sudu besar serbuk kari

Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Gabungkan kesemua bahan sampai sebati

Lepastu goreng atas minyak. sampai masak. nanti ayam akan keluarkan air. dun worry. biarkan ayam dan kentang masak. air akan kering nanti.agak2 dah masak. angkat dan sejukkan. dan boleh buat dumpling guna kulit dumpling yang telah dibuat sebelum tu.

Kalau nak kukus, kukus dalam 15 minit sahaja

Kalau nak goreng pakai minyak dalam dua sudu besar je.kita tak nak buat dia deep fried. nak.cuma nak bagi dia garing sikit je. ha bole tengok dalam gambar ni.

12890920_1061367863920179_7656028260886965938_o

Nampak tak kulit dia gelembung2 dan garing tu. sedap!!!!!!!! cubala buat. maaf kualiti gambar tak cantik.tak taw kenapa transfer dari hp ke laptop gambar jadi lagu ni.huhu

Advertisements

Resepi Dumpling Wrapper/Kulit Dumpling

Assalammualaikum semua.seperti yang dijanjikan. Saya akan updata resepi dumpling. Teringin makan lepas tengok kat cerita shin chan yang tajuk episodnya dumpling ala Shin Chan tu.hahahah. Sangat menarik shin chan buat sampai terliur rasa.So cheq pon tetiba rasa nak buat la kan. ok mai kiat tengok resepi dia.

Bahan untuk buat Kulit Dumpling

2 Cawan Tepung Gandum/ All Purpose Flour

2/3 Cawan air suam/Lukewarm water

1 sudu kecil garam (Kalaw saya pakai secubit je.sudu kecil takda.agak2 je)

Cara caranya:

Campurkan kesemua bahan. dan uli dalam 10 minit macam tu. atau sampai doh lembut. Jangan risau kalau doh tu tak cantik lagi atau nampak crack. Masukkan dalam plastik dan Biarkan selama 30 minit .

Lepas 30 minit uli lagi. Mase ni doh dah cantik dan lembut . uli lagi dalam 8 minit macam. uli dan tekan sam rase doh tu lembut.  Dan biarkan seminit kejap letak dlm plastik. sementara tu prepare la amek pisau, dan penggelek tu.

Then, uli kejap dan bentukkan sampai nampak memanjang. Bahagikan kepada dua bahagian. yang selebihnya simpan dlm plastik.kita tak nak kulit doh kering.

Bahagikan kepada 8 bahagian. kalau nak leperkan satu2, yg selebihnya mesti letak dlm plastik ok. lepastu leperkan la bulat2.di edges atau tepi kulit mesti kena nipiskan daripada yg tengah. sebab senang kita nak picit kulit supaya bercantum.

dan yang selebihnya yg kita simpan dalam plastik tu. yg separuh daripada doh tu. ulang langkah yang sama.potong 8 bahagian.

lepastu kalau nak pakai terus pada hari yang sama pon bole.masak inti lepastu. tapi kalau nak buat esok, bole freeze kan dalam peti ais. kalau nak guna kena keluarkan 20 minit sebelum. tapi kalaw nak freeze dalam peti ais.pastikan kulit dumpling tak melekat antara satu sama lain.lapikkan dengan plastik.supaya tak melekat.

Biasa saya freeze dalam peti ais. sebab buat malam. esoknya masak inti dan terus kukus atau goreng. saya prefer goreng tapi pakai minyak sikit je. bukan deep fried la.

12440623_1061367790586853_7597428096891253318_o

abaikan rupa dumpling yang buruk tu.sebab tak pandai kelim dumpling.hahaha. kalau kelim karipap tawla. ha bole tengok dalam gambar saya lapikkan dengan plastik. setiap kulit dumpling atasnya lapik dgn plastik.Next entry will be inti dumpling pula 🙂

PEANUT CHOCFUDGE

Assalamualaikum semua. Hari ini saya nak kongsi resepi chocfudge. Resepi ini di request oleh special person.hehe. ok jom tengok

400g coklat masakan
3sudu besar butter
1/2 cwn susu pekat
1sudu besar gula
Secubit garam
1sudu kecil esen vanila
100gram mashmallow .nak letak 200gram pn bole.lbh lembut
2sudu besar serbuk koko.kalaw nk rasa pahit atau hlgkn rasa manis, buat 3sudu
1cawan peanut@walnut@hazelnut@cashew *ikt nk pakai kacang apa. Kak suka campur2. Nak letak lbh secwan pn bole tp kena pandai agak.takut byk sgt kcg xsdp

Cara

image

Masak atas api butter+gula+susu pekat
Bila da cair n gula pn da menggelegak tutup api dan masukkan coklat +garam
Kacaw sampai cklat cair
Masukkan esen vanila+serbuk koko

image

Masukkan mashmalow. Kacaw sebati sampai cair. Dan masukkan kacang

image

Siap da. Tapi sebelum tu biarkan dia dalam room temperature dulu.Lepas setengah jam baru masukkan dalam peti ais.dalam 3jam macam tu dah keras dah.

image

Cubalah sendiri.jangan buat manis nanti muak.

Im shaklee distributor
Pm 0173524128
Fb : Zafira Alya